معرفی

UPTODate منبع اطلاعاتی الکترونیکی است که بر روی وب و در قالب لوح فشرده منتشر میشود و اطلاعاتی تفضیلی را در باره مراقبت از بیمار و موارد بالینی ( علائم بالینی، روش های آزمایشگاهی و تشخیص و درمان بیماریها) ارائه میدهد که برای پزشکان و بیماران کاربرد دارد. هر سالیه بیش از 80 میلیون مورد مربوط به بیماران توسط تیم های تحقیقفاتی UPTODate مورد پژوهش و بررسی قرار می گیرد و هر 4 ماه یکبار اطلاعات ارائه شده در UPTODate روز آمد میشود.

پوشش موضوعی UPTODate

در  این پایگاه بیش از 75 هزار صفحه و متن و تصویر و بیش از 250 هزار منبع فراهم شده است و یک پایگاه اطاعاتی دارویی و پیوندهایی به چکیده های مدلاین نیز ارائه شده است UPTODate بیش از 7300 زمینه موضوعی را در 13 تخصص پزشکی پوشش می دهد که عبارت است از :

1.      کلیه

2.      اعصاب

3.      گوارش  کبد

4.      خون شناسی

5.      سرطان

6.      بیماریهای عفونی

7.      ریه، حساسیت های ایمنی شناسی

8.      اطفال

9.      روماتولوژی

10.  زنان و زایمان و بهداشت زنان

11.  غدد درون ریز

12.  قلب و عروق

13.  طب خانواده و اورژانس .مرقبت های اولیه بزرگسالان

پایگاه اطلاعاتی دارویی Druginteractions

این پایگاه اطلاعاتی برنامه ای است که به تحلیلی تداخل های مابین دارو با دارو ، گیاه دارویی با دارو و گیاه دارویی با گیاه دارویی می پردازد. برای انتجام جستجو نام داروی مورد نظر در پنجره جستجو وارد می شود. بعد از انجام جستجو مشاهده نام تمام داروها و موادی که با داروی مورد نظر تداخل دارند بر روی نام دارو کلیک کرده و سیاهه ای از داروها و موادی که تداخل دارویی دارند نشان داده میشود.

در شرایطی که نیاز به بررسی چگونگی تداخل دارویی در بین دو داروی خاص وجود داشته باشد نام دو دارو به صورت جداگانه  جستجو  میشود سپس با انتخاب گزینه analyze وجود و دامنه میزان تداخل در بین دو دارو نشان داده میشود.

داروها از طریق نام تجاری قابل بازیابی هستند . برای مثال داروی آسپرین با استفاده از نام تجاری Aspirin قابل جستجو است و با نام علمی Acetylsalicylicylic acid یا ASA امکان دسترسی به اطلاعات مورد نظر وجود ندارد. به هنگام جستجو با درج چند حرف ابتدای نام یک دارو امکان مشاهده یک سیاهه از نام داروهایی که با این چند حرف شروع میشوند. وجود دارد اما در مواردی که این حروف در سایر قسمتهای نام دارو جود داشته باشد داروها قابل بازیابی نیستند به عبارت دیگر برای بازیابی اطلاعات مربوط به یک دارو، نام دارو به طور کامل وارد پنجره جستجو شده علامت تیک در کنار نام دارو برداشته و در این حالت نام دارو حذف میشود و برای انجام یک جستجو جدید با انتخاب New list یک صفحه جدید نمایش داده خواهد شد.

دامنه میزان تداخلهای تعریف شده برای داروها

در این پالیگاه داروهای متداخل  به نسبت میزان خطر به هنگام مصرف هم زمان در طیفX,A,B,C,D تقسیم بندی میشوند.

کد A نشان دهنده نبود تداخل فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک در بین دو دارو است

کدB نمایانگر امکان وجود واکنش در بین دو دارو است که نیازی به تغییر یکی از داروها برای بیمار وجود ندارد

کدC بیانگر نیاز به دخالت در دوز مصرفی بیمار به هنگام مصرف همزمان دو دارو است . با توجه به وضعیت بیمار و فواید مصرف هم زمان دو دارو در تعداد اندکی از بیماران برای کاهش میزان عوارض باید در دوز مصرفی یک یا هر دو دارو هماهنگی برقرار شود.

کدD  نشان می دهد که دو دارو با یکدیگر تداخل دارویی دارند به گونه ای که با توجه به وضعیت بیمار، میزان فواید مصرف هم زمان دو دارو و خطرهای ناشی از آن مورد ارزیابی قرار می گیرد و نیاز به مشاهده دقیق وضعیت بیمار به هنگام مصرف ، تغییر در دوز داروها با توجه به شرایط بالینی بیمار و جایگزینی داروها معادل وجود دارد.

کدX بیانگر وجود تداخل در بین دو دارو است در این شرایط میزان خطر ناشی از مصرف همزمان دو دارو بیشتر از فواید آن است و نباید دو دارو با یکدیگر برای بیمار تجویز کرد.

نمونه رکورد در پایگاه اطلاعاتی دارویی

در تصویر شماره (2) دامنه تداخل دارویی بین دو داروی آسپرین و کتورولاک نشان داده میشود.

نام دو دارو در بالای رکورد نمایش داده می شود و سپس کد مربوط به طیف دامنه تداخل دو دارو ، خلاصه ای از نحوه تاثیر داروی دوم و عملکرد داروی اول نحوه مدیریت مصرف دو دارو در بیمار بحثی مفصل تر درباره تداخل دارویی و در آخر منبع استخراجی اطلاعات در پانویس ارائه شده است.

جستجو در UPTODate

برای جستجوی اطلاعات در UPTODate مراحل زیر را دنبال کنید:

1.      در کادر جستجو New Search)) عبارت جستجوی خود را وارد کنید.

نکته : عبارت جستجو می تواند نام بیماریها، علائم بیماری ، رویکردها و اختلالات آزمایشگاهی ، نام داروها و رده های دارویی باشد.

2.      بر روی GO کلیک کنید.

3.      در صفحه نتایج جستجو با کلیک کردن بر روی عنوان یک زمینه موضوعی، نتایج مربوط به آن موضوع را مشاهده کنید.

اخص کردن عبارت جستجو

برای بازیابی اطلاعات دقیق تر عبارتی را وارد پنجره جستجو کنید که دقیقا آنچه را که می خواهید نشان دهد. برای مثال به منظور یافتن اطلاعاتی درباره چگونگی درمان فشار خون در دوران حاملگی دقیقا عبارت Treatment of hypertension in pregnancy را وارد کادر جستجو کنید زیرا این عبارت اطلاعات دقیق تری را نسبت به واژه Hypertension برایب شما بازیابی خواهد کرد.

نکات جستجو

1.      UPTODate اختصارات و مترادف های رایج را تشخیص میدهد. برای مثال GERD نتایج مربوط به Gasteroesophageal reflux disdase (بیماری رفلاکس مری) را بازیابی می کند.

2.      در فرایند جستجو استفاده از حروف بزرگ یا کوچک نتایج یکسانی را بازیابی می کند.

3.      عبارت جستجو به طور خودکار در تمامی تخصص های موضوعی پزشکی تحت پوشش UPTODateجستجو می شود.

4.      در UPTODate نام یک نویسنده ، عنوان یک مجله و سال انتشار قابل جستجو نمی باشد

دریافت زمینه های موضوعی از صفحه نتایج جستجو

بعد از وارد کردن عبارت جستجو توسط UPTODate نتایج جستجو همانند تصویر(2) نشان داده می شود.

با کلیک بر روی موضوع مورد نظر می توان اطلاعات مربوط به آن زمینه موضوعی را مشاهده کرد. با اشاره موشواره بر روی هر کدام از زمینه های موضوعی ، می توان در سمت راست صفحه اطلاعاتی جزئی تری مربوط به آن موضوع را مشاهده کرد و درباره انتخاب مطلب مناسب تری و مرتبط تر تصمیم گیری مناسب تری نمود.

استفاده از پیشنهادهای جستجو

در برخی از موارد UPTODate به هنگام جستجو یک موضوع، اصطلاحات تکمیلی یا جایگزینی را پیشنهاد میدهد که در بالای صفحه نتایج جستجو نشان داده میشوند . این موارد عبارتند از:

1.برای یک اختصار که در جستجو بکار برده شده است بیش از یک معنی وجود داشته باشد.

2.اشتباهات املایی یا سایر اشکالات تایپی در اصطلاح یا واژه جستجوی درج شده توسط کاربر وجود داشته باشد.

3. دسته های عام تری از اطلاعات برای یک اصطلاح یا واژه جستجوی درج شده توسط کاربر وجود داشته باشد.

برای مثال: برای اصطلاح CEA دو معنای Carcinoembryonic و Carotid endarterectomy   وجود دارد.

همان طور که در تصویر شماره(4) نشان داده شده است UPTODate هر دو پیشنهاد را در بالای صفحه نتایج برای اصطلاح CEA ارئه کرده است.

با انتخاب اصطلاح پیشنهادی مورد نظر UPTODate تنها مدارکی که بازیابی می کند درباره موضوع انتخابی باشد و مدارک ناخواسته را حذف می کند.

اطلاعات ویژه بیماران

UPTODate صدها موضوع آموزشی را برای بیماران فراهم آوردذه است که همانند اطلاعات مخصوص پزشکان هر 4 ماه یکبار روزآمد میشوند و در نتیجه دقیق ترین و جدیدترین مطالب در اختیار بیماران قرار می گیرد. این اطلاعات مربوط به شایع ترین بیماریها بوده و به جنبه هایی از بیماری مانند ریسک فاکتورها، علل بیماری، روش های تشخیص، اقدامات پیشگیرانه، اختلالات و درمان های پیشنهادی اشاره می کند.

اطلاعات ارائه شده در این قسمت تنها برای آموزش و آگاهی بیماران و خانواده های آنها می باشد و برای سایر گروه های خوانندگان مناسب نیست. به منظور دستیابی به اطلاعات در سطح سایر گروه های بیماران به بخش  Where to get information” در هر کدام از زمینه های موضوعی اطلاعات مخصوص بیمارا مراجعه کنید . اطلاعات مخصوص بیماران به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است و از طریق سایت WWW.Uptodate.com/patients در دسترس می باشد.